Optimale renovatiemethode overtreft Bouwbesluitnorm
Javascript is uitgeschakeld

Optimale renovatiemethode overtreft Bouwbesluitnorm

Geplaatst: 04-03-2014
Optimale renovatiemethode overtreft Bouwbesluitnorm
Beeld: Fermacell

Fermacell introduceert het unieke halve-doos-in-doos-concept voor grondgebonden woningen. Met dit doorontwikkelde halve-doos-in-doos-concept komt Fermacell tegemoet aan de groeiende vraag wat betreft het renoveren van grondgebonden woningen.

Het introduceren van het halve-doos-in-doos-concept voor grondgebonden woningen is voor Fermacell een logische stap. Van Dijk: ‘Vanuit de markt kregen we signalen dat ook steeds meer grondgebonden woningen gerenoveerd moeten worden. Dit was voor ons een teken dat ons halve-doos-in-doos-concept voor appartementen verder ontwikkeld moest worden, zodat het ook voor grondgebonden woningen toepasbaar is. In dit geval kregen we te maken met andere factoren die meespelen in de renovatie zoals de eisen op gebied van geluidisolatie en de detaillering van de woning.’

Bij grondgebonden woningen is er in de woning geen sprake van woningscheiding, maar van ruimtescheiding. Ten opzichte van appartementen gelden hiervoor andere geluidseisen voor isolatie wat betreft luchtgeluid (DnT;A ≥ 32 dB) en contactgeluid (LnT;A ≤79). Dankzij de hoge akoestische performance van het halve-doos-in-doos-concept in combinatie met deze andere geluidseisen is het mogelijk om zelfs comfortklasse (K=2) te behalen op het gebied van luchtgeluidsisolatie (DnT;A ≥ 57 dB) en contactgeluidsisolatie (LnT;A ≤ 49 dB). Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de eerdere situatie.

Het halve-doos-in-doos-concept heeft bovendien als voordeel dat de woningscheidende wanden slechts aan één zijde hoeven te worden voorzien een voorzetwand. Van Dijk: ‘In de renovatie is de zijde van de trap en keuken lastiger: daar gaat het echt om maatwerk. Dit kost aanzienlijk meer tijd. Met het halve-doos-in-doos-concept kun je besluiten in plaats daarvan alleen de zijde in de woonkamer te voorzien van een voorzetwand. Daarnaast moet men bij een grondgebonden woning rekening houden met detaillering, zoals een vuurhaard. Dit is eenvoudig op te lossen, dankzij het flexibele karakter van de Fermacell gipsvezelplaten en een gericht stuk advies in het voortraject.’

Het halve-doos-in-doos-concept voorziet in systeemoplossingen met Fermacell gipsvezelplaten voor renovatieprojecten in alle woningen die dateren van vóór de invoering van het Bouwbesluit: vooroorlogse woningen (tot 1945), vroeg-naoorlogse woningen (1946-1964), woningnoodwoningen (1965-1974) en energiecrisiswoningen (1975-1991). Elke oplossing vraagt de helft van de hoeveelheid materiaal en arbeid die doorgaans nodig is. Dankzij hun slanke opbouw beperken de systeemoplossingen het verlies aan woon- en dus eventueel verhuurbaar oppervlak tot een minimum: een belangrijk voordeel voor woningbouwcorporaties. Daarnaast betekenen de systeemoplossingen een grote verbetering qua brandwerendheid (60 minuten) en thermische isolatie (Rc-waarde tot ≥ 5,0 m2K/W).

Overig bouwdetailsnieuws

 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
Sluit deze advertentie